Informācijas tālrunis: 8900

Vienkārši veidi, kā samazināt pārtikas atkritumus

2023-01-23

Liela daļa iedzīvotāji regulāri izmet atkritumos pārtikas produktus, kas nozīmē ne tikai vides piesārņojumu, bet arī kaitējumu ģimenes budžetam. Lai mazinātu pārtikas izniekošanu un ieviestu savam maciņam un videi draudzīgākus paradumus. Daži no padomiem, ko vari ieviest jau šodien:

  • Rūpīgi plāno pārtikas pirkumus. Pirms doties pirkt pārtikas produktus, pārskati ledusskapja un plauktu saturu, lai saprastu, kurus produktus nepieciešams tuvākajās dienās apēst un kas jau mājas ir. Tas noderēs, lai saplānotu ēdienreizes un iepirkumu sarakstā iekļautu tos produktus, kas patiešām trūkst, izvairoties no liekiem pirkumiem. Produktu sarakstu vari rakstīt uz papīra, telefona piezīmēs. Neej uz veikalu izsalcis, jo tad būtiski pieaug risks nopirkt vairāk nekā nepieciešams!
  • Plāno maltītes un izmanto ēdienu pārpalikumus. Plāno maltītes dažām dienām vai nedēļai vai arī sper soli vēl tālāk un jau sagatavo ēdienu vairākām dienām uz priekšu. Tā vienā dienā vai vakarā var parūpēties, lai kādu laiku par ēdiena gatavošanu nebūtu jādomā.
  • Produkti ar īsāku derīguma termiņu – tuvāk ledusskapja durvīm. Nepareiza produktu uzglabāšana rada milzīgu daudzumu pārtikas atkritumu. Izmēģini ļoti vienkāršu principu – “jo tuvāk acīm, jo ātrāk vēderā”. Produktus, kas var sabojāties ātrāk vai kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas, ledusskapī novieto pēc iespējas redzamākā veidā. Ja šaubies, vai kādu no produktiem paspēsi apēst vai pagatavot, sasaldē to, ja produkta īpašības to pieļauj.
  • Gatavo bez pārpalikumiem. Vēl viens veids, kā mazināt pārtikas atkritumu daudzumu, ir ēst gatavošana, neradot pārtikas atliekas. Šis var izklausīties pēc liela izaicinājuma, taču patiesībā ļauj virtuvē izpausties radoši un pārliecināties, ka šādi gatavot ir iespējams. Ir vairāki triki, kā izvairīties no pārtikas produktu atliekām, piemēram, kartupeļus cepeškrāsnī cept ar mizu un dārzeņu atlikumus pārvērst aromātiskā buljonā. Garšaugu pārpalikumus var kombinēt ar olīveļļu un sasmalcinātiem ķiplokiem, pēc tam sasaldēt ledus kubiņos, lai iegūtu gardu piedevu sautējumiem un citiem ēdieniem.
  • Uzglabā pārtiku pareizi. Glabā pārtiku atbilstoši norādēm uz produktu iepakojuma. Pēc tam, kad atver oriģinālo iepakojumu, produktu no tā pārliec slēgtā plastmasas vai stikla traukā vai ietin jaunā pārtikas iepakojumā. Uz iepakojuma uzraksti derīguma termiņu, tad produktu ieliec plauktā, ledusskapī vai saldētavā. Produktus, kas ātri bojājas, izlieto pirmos.
  • Izproti pārtikas marķējumu. Uz pārtikas produktiem ir sastopamas norādes “izlietot līdz” un “ieteicams līdz”. Norāde “izlietot līdz” (use by) ir pārtikai, kuru nepieciešams uzglabāt ledusskapī, jo tā ātri bojājas, piemēram, piena produkti, svaigas zivis un gaļa, gatavie salāti. Norāde apzīmē datumu, līdz kuram pārtikas preci var droši lietot, tāpēc pēc tā produktu lietot nevajadzētu, pat ja tas smaržo vai garšo labi. Ievēro arī uzglabāšanas norādījumus, piemēram, “Uzglabāt ledusskapī”, jo citādāk pārtikas produkti sabojāsies ātrāk, un pastāv risks ar tiem saindēties. Norāde “ieteicams līdz” (best before) apzīmē datumu, līdz kuram pārtikas produkts saglabā paredzēto kvalitāti. Pēc tā produkts var sākt zaudēt garšu un struktūru, taču to var droši lietot uzturā, ja vien ir ievēroti uzglabāšanas nosacījumi un iepakojums nav bojāts. Būtībā ir jāpaļaujas uz savām maņām – redzi, ožu un garšu, lai pārliecinātos, ka produktu var lietot.

 

Taču, ja ēdienu gatavošanas laikā rodas atkritumi, sašķiro tos – to, ko var izmest papīra, plastmasas, metāla un stikla šķiroto atkritumu konteineros, to, ko izmest bio atkritumu konteinerā, un to, ko izmest sadzīves atkritumos.

Ja kāds no šķiroto atkritumu konteineriem nav izvietots Jūsu dzīvojamās mājas teritorijā, uzzini šeit, kā to izdarīt.