Kļūsti par mūsu klientu
Pašapkalpošanās portāls E-pārvaldnieks
Informācijas tālrunis: 8900

Apsaimniekošanas maksai tiks piemērots PVN 21%!

2016-05-17

Informējam, ka Saeima 2015. gada 30. novembrī pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas stājās spēkā 2016.gada 1.janvārī. Līdz ar to, sākot no 2016.gada 1.jūlija, dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa ir apliekama ar PVN 21%.

Jau 2015.gada nogalē, pirms Saeima pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) nosūtīja vēstuli Latvijas Republikas Saeimas Budžeta un finanšu komisijai, Finanšu un Ekonomikas ministrijām, kurā aicināja dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem piemērot samazināto – 12% pievienotās vērtības nodokļa likmi. Arī masu medijos tika pausts RNP viedoklis par PVN likmes piemērošanu apsaimniekošanas maksai, kā arī tika izteiktas pamatotas bažas valdībai par nesamērīga papildu maksājuma sloga piemērošanu dzīvojamo māju iedzīvotājiem. Diemžēl RNP atkārtoti un uzstājigi paustais viedoklis un argumenti par samazinātās PVN likmes 12% piemērošanas iespējām (un nepieciešamību!) noteikto 21% vietā tomēr netika sadzirdēti un ņemti vērā.

Vēršam uzmanību, ka no 2016. gada jūlija ikmēneša rēķinos SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) klientiem tiks iekļauts PVN 21% pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksai.

Aicinām ikvienu klientu, ikvienu Rīgas pilsētas iedzīvotāju:

  • paust savu viedokli, balsojot www.rnparvaldnieks.lv sākumlapā izvietotajā aptaujā par PVN likmes apmēru;
  • atbalstīt iniciatīvu “SAMAZINĀT PVN LIKMI DZĪVOJAMO MĀJU PĀRVALDĪŠANAS UN APSAIMNIEKOŠANAS PAKALPOJUMIEM” platformā www.manabalss.lv.

Ar savu balsi iniciatīvu atbalstīt iespējams ŠEIT.

RNP ir veicis provizoriskus aprēķinus – par cik palielinātos ikmēneša dzīvojamās mājas pārvaldīšanas maksājumi, ja ar PVN likmi 21% apmērā apliks dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumus un pārvaldīšanas pakalpojumi tiktu aplikti ar PVN likmi 12% apmērā.

  • 1. piemērs: Dzīvojamā māja Rīgas centrā, dzīvokļa platība ir 53,40 m². Šobrīd maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu ir 0,5274 EUR/m² mēnesī (netiek piemērots PVN). Piemērojot PVN, maksājums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu (ieskaitot PVN 21% apmērā) palielināsies līdz 0,6123 EUR/m² mēnesī (mēneša maksa par dzīvokli palielināsies par 4,54 EUR mēnesī). Divpadsmit mēnešu griezumā – 54,48 EUR.
  • 2. piemērs: Dzīvojamā māja Rīgas centrā, dzīvokļa platība ir 53,40 m². Šobrīd maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu ir 0,5274 EUR/m² mēnesī (netiek piemērots PVN). Piemērojot PVN, maksājums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu (ieskaitot PVN 12% apmērā) palielināsies līdz 0,5558 EUR/m² mēnesī (mēneša maksa par dzīvokli palielināsies par 1,52 EUR mēnesī). Divpadsmit mēnešu griezumā – 18,20 EUR.

Atbilstoši tiesu praksei (Augstākās tiesas spriedums SKA-16/15 lietā Nr. A420599610), ka no avansa maksājuma par nesaņemtu preci vai pakalpojumu PVN nav atskaitāms, uzkrājumi plānotajiem remonta darbiem nav apliekami ar PVN. Tādejādi izmaksas veidotajiem uzkrājumiem nākamo periodu plānotajiem remonta darbiem paliek nemainītā apmērā un tai netiks piemērota PVN likme.

Informācija angļu valodā pieejama ŠEIT.

Informācija krievu valodā pieejama ŠEIT.